۶ راه برای پیدا کردن طیف رنگی مناسب
- ebi
- بلاگ, مقالات آموزشی

همیشه پیدا کردن رنگ مناسب برای طرح های گرافیگی از جمله طراحی سایت مهم و چالش بر انگیز است. این که چه رنگی انتخاب شود روی کاملا تمامی دیزاین شما تاثیر بهخصوصی میگذارد. شما میتوانید به صورت غیر مستقیم وارد ناخودآگاه کسی شوید که وارد سایت شما میشود و به او حس خاصی که شما با رنگ بندی خود انتخاب کرده اید میدهید. به طور مثال اگر یک پوستر برای عزاداری درست کنید، استفاده از رنگ سیاه مناسب این کار است. این رنگ جدا از معنا هایی که دارد، حس غم و عزا به شخص بیننده پوستر القا میکند.
انتخاب رنگ مناسب چقدر مهم است؟
برای متوجه شدن این موضوع باید بیشتر به دور و اطراف خود توجه کنید. به طور مثال در برنامه ای مثل اینستاگرام را در نظر بگیرید:
رنگ بندی لوگوی اینستاگرام به شکل زیر است:
- رنگ آبی: اعتماد، ثبات، خلاقیت و پتانسیل
- رنگ بنفش: جذابیت، معمایی، روحانیت و روح
- رنگ قرمز: شور، عشق، قدرت و انرژی
- رنگ صورتی: شادابی، لطافت، زیرکی و خودآگاهی
- رنگ زرد: خوشحالی، روشنایی، خورشید و آفتاب
این رنگها باعث میشود که مخاطبان احساس کنند که این برند معتبر، خلاق، پرشور، جذاب و شاد است. همچنین این رنگها به یادآوری رنگهای غروب آفتاب هستند که نشان دهندهی زیبایی و شگفتانگیزی طبیعت است. همانطور که مشاهده کردید انتخاب این رنگ ها دقیقا مناسب چنین برنامه ای است و بی دلیل این رنگ ها استفاده نشده اند.

پس نتیجه میگیریم که باید برای پیدا کردن طیف رنگی برای سایت، به قطع باید اطلاعاتی در زمینه رنگ ها داشته باشیم. اما چطور؟
1. خواندن تاریچه در رابطه با رنگ ها
البته که زمانی که حرف از تئوری رنگ میشود موضوع اندکی پیجیده تر میشود. در هر فرهنگ خاصی در رابطه با رنگ ها یک جور تعریف شده. به طور مثال در چین رنگ قرمز غالب ترین رنگ این کشور است که نشان دهنده خوششانسی و مبارک بودن است. درحالی که همین رنگ در کشور آمریکای شمالی، نماد عشق و احساسات هست که به همین دلیل در روز ولنتاین از رنگ قرمز بیشتر استفاده میشود. در فرهنگ های هندی رنگ قرمز، رنگ چاکرای ریشه است که نماد زمین و استفامت را به خود گرفته.
منابع زیادی در رابطه چه خارجی و چه ایرانی برای این موضوع وجود دارد. اما به طور کلی منابعی هستند که به صورت کلی رنگ هارا بررسی میکنند و زیاد وارد جزئیات گیج کننده نمیشوند. البته در آینده، زمانی که توانستید رنگ هارا در حد مقدماتی بشناسید و درست از آنها در طراحی های خود استفاده کنید، میتوانید به طرف استاد شدن در این مطالب بروید که مطمئن باشید از آن پشیمان نمیشوید.
باید این مطلب را هم بدانید که همان طور که گفته شد فقط برخی از قسمت در رابطه با مطالب تئوری است و فقط در آن خلاصه نمیشود. حتما باید این موضوع را هم یاد بگیرید که چگونه و به چه صورت از رنگ یا رنگ های خود در طرح های خود استفاده کنید. این موضوع با تمرین تقویت مییابد و نباید پروسه تمرین کردن و پیشرفت کردن خود را رها کنید.
2.گرفتن اطلاعات از افراد با تجربه در این زمینه
این مورد تقریبا در یادگیری تمامی مهارت ها مهم و کلیدی است از جمله طرح های گرافیگی. استادان بسیاری در فضای مجازی و حتی کلاس های حضوری وجود دارند که آماده در اختیار گذاشتن اطلاعاتشان با شما هستند. و از نظر دیگر همیشه شما نیازمند این هستید که شخصی با تجربه به کار های شما نظر بدهد و مشکلات و عیب های طرح شما را پیدا کند. حتی در این زمانه میتوانید از قدرت هوش مصنوعی در طراحی گرافیکی خود هم استفاده کنید و اصطلاحا فیدبک های لازم را بگیرید.
باید بدانید که شکست جزوی از بازی است و شما تنها زمانی پیشرفت میکنید که ببازید! باید بدانید که از کدام ناحیه در این زمینه ضعیف هستید تا آن را تقویت کنید. پس نا امید نشوید و راه خود را با قدرت و بدون ترس ادامه دهید.
3. خوب ببینید تا خوب خلق کنید!
یکی از تمرین هایی در این زمینه این است که ببینید شاهکار ها به چه صورت درست شده اند، الهام بگیرید و طرح خودتان را داشته باشید. برنامه ای مثل «پینترست» برای این کار بسیار عالی است. فقط کافیست که بدانید چه چیزی را به درستی سرچ کنید. الان در دوره ای هستیم که تنها کافیست بدانید درباره چه موضوعی اطلاعات لازم دارید و در دقایقی به مطلب لازمه خود میرسید. سعی کنید در روزمرگی ها خود حداقل نیم ساعت زمان خود را به دیدن طرح های خلاق بگذرانید. این کار در عین حال که تفریح محسوب میشود راهی برای پیشرفت هم هست.
4.استفاده از ابزار های اینترنتی
سایت هایی مثل ادوبی کالر ، coolors و color hunt و سایت های مختلف دیگر به شما طیف رنگی های مختلف را با توجه به اطلاعاتی که به آنها میدهید برایتان درست میکنند و یا آماده به شما نشان میدهند و به صورت کد رنگی، آنها را به شما نمایش میدهند.

به طور مثال اگر دنبال ساخت طرحی هستید که از رنگ های غروب آفتاب درست بشود، میتوانید با جستوجو در این سایت ها طیف رنگی مناسب خود را پیدا کنید. البته همانطور که اشاره شد حتمن باید بدانید که از چه رنگی برای چه نوع مخاطبی پیدا میکنید.
5. پیدا کردن مخاطب مورد نظر
این موضوع هم به قدری مهم است که بهتر بود تبدیل به گزینه اول میشد! این که بدانید مخاطب شما کیست از مقدماتی ترین و مهم ترین چیز ها در طراحی های گرافیکی نظیر طراحی سایت است. باید بدانید که مخاطب شما در چه رده سنی،چه جنسیتی، در چه کشوری و چه باورهایی و ویژگی های دیگر که حس میکنید برای ساخت طرح خود لازم دارید، دارد. این موضوع هم حتی در یافت طیف رنگی شما تاثیر به خصوصی دارد. به طور مثال رنگ هایی با کنتراست بالا که حس هیجان را بیشتر تلقین میکنند برای مخاطبان جوان مناسب است. از طرفی دیگر رنگ هایی با کنتراست پایین تر حس آرامش را تلقی میکند که برای افراد مسن تر مناسب تر است.

البته در برخی موارد شاید مخاطب شما به چند گروه تقسیم بشوند و این موضوع باز هم جدا از طیف رنگی نیست.
به طور کلی در عین حال باید بدانید که میخواهید چه نوع حسی به مخاطب خود القا کنید.
6.انتخاب کنید که میخواهید چه حسی به بیننده دهید
آیا میخواهید بیننده کار شما، با دیدن طرح شما ناراحت شود، خوشحال و یا عصبانی؟
با یافتن جواب شما به این موضوع میرسید که نه تنها طرح خود را به چه نوعی طراحی کنید، بلکه خواهید یافت که( اگر اطلاعاتی در رابطه با رنگ ها داشته باشید) از چه طیف رنگی پیدا و در طرح خود استفاده کنید. اگر هم در حالتی خود را یافتید که نمیدانید چه طیف رنگی استفاده کنید(به زبان دیگر اطلاعات کافی در این مورد ندارید) میتوانید از ابزار هایی برای انتخاب رنگتان پیدا کنید.
رنگ هایی مثل رنگ قرمز میتوانند حس هیجان، خشم و عشق را به بیننده القا کنند یا در رنگ آبی، شما میتوانید حس امنیت، اعتماد و وفاداری را به بیننده انتقال دهید.
همچنان در نظر داشته باشید که شما حتما باید درباره رنگ ها تحقیق کافی داشته باشید.

سخن آخر…
به طور کلی بسیار مطالبی که در رابطه با تئوری رنگ است در اینجا به آن حتی اشاره نشده است ولی کلیت ماجرا این است که باید یک سری به تاریخ بزنید و معانی رنگ ها را بیابید. این موضوع نه تنها اطلاعات عمومی خود را بالا میبرید بلکه اطلاعاتی هم در رابطه با رنگ ها پیدا میکنید.
خیلی ممنون بابت همراهی با ما 🙂